Tema skolstart

När höstterminen 2022 började hade vi tema skolstart på Isaac Sveriges facebook-sida. Här är alla inlägg med information och länkar.

Maria Krafft Helgesson: Podd- och Youtubetips
Vi vill tipsa om musikterapeuten och Tecken som stöd-gurun Maria Krafft Helgesson – Kommunikation & Tillgänglighet som i sin vlogg (som också släpps som podcastavsnitt) belyser en massa AKK-relaterat.

I avsnittet ”Om att skapa en kommunikativ miljö på skolan” gästas Maria av Lars-Johan Johnson och Therése Dahl som arbetar på Sanda utbildningscentrum i Jönköping. De samtalar om hur de har arbetat med att skapa en kommunikativ miljö på skolan och varför det är viktigt. De ger tips på hur de utvecklat tecknandet både bland eleverna men också bland personalen, vilka utmaningar de möter och hur de hanterar dessa.

Vlogg: ”Maria Krafft Helgesson – Inspireras av” på YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=44qFpXuj38s
Podd: Maria inspireras av… | Podcast on Spotify

Ulrika Aspeflo: boktips
Många känner till logopeden Ulrika Aspeflo som ni kanske hört i bland annat NPF-podden. Hon gör en stor insats för att sprida information om kommunikativt/visuellt stöd.

Under vår temavecka med skolfokus vill vi tipsa om hennes lättlästa och mycket användbara böcker ”För alla i skolan” och ”I relation till lärande” som hon skrivit tillsammans med Ebba Almselius. Den senare boken har dessutom massa kostnadsfritt färdigt material att ladda ner om ni har tillgång till Widgit Online!

Läs mer på http://aspeflo.se

Boel Heister Trygg: Boktips
Logopeden Boel Heister Trygg är en av giganterna när det gäller att utbilda om AKK och att sprida principerna för att det ska fungera. Därför vill vi idag tipsa om hennes bok ”AKK i skolan – en pedagogisk utmaning”.

I kapitel 2 i boken hittar du många bra tips för dig som är ny inom området AKK. Att ge kommunikation utrymme i vardagen är ett tips; kommunikation är inte bara ett ämne i skolan utan måste få finnas i _alla_ aktiviteter. Ett annat är att samarbeta med andra och ta hjälp av andra professioner som tex habilitering, SPSM eller andra.

Boken och mycket mer hittar du här: http://www.sokcentrum.se/sv/bocker-och-filmer/

Tecken som stöd
Tecken som komplement eller alternativ till tal behövs i flertalet verksamheter, inte minst i skolans värld där det kan gynna många elever i språklig sårbarhet. Vi fortsätter vår temavecka genom att dela dessa användbara skolord i Ritade tecken så att ni kan skriva ut, lära er och använda.

Kom ihåg att basord som när, var, vill, vem osv går att använda i ALLA kontexter och därför är värda lite extra uppmärksamhet! Kolla gärna tillbaka på våra två tidigare inlägg om litteracitet där basord faktiskt också är av stor vikt.

Ladda ner bilderna här

Karen Erickson: Litteracitet

Om du är intresserad av litteracitet och AKK är denna entimmesföreläsning ett måste. Karen Erickson, författare till bland annat Comprehensive literacy for all och en av grundarna av Project Core, går i detta Keynote-tal igenom varför litteracitet är essentiellt för AKK-användare, oavsett ålder eller funktionsnedsättning.

Litteracitet: Onlinekonferens

En grund för all inlärning är såklart kommunikation och näst viktigast är nog läsning och skrivning. 2020 hade vi en digital minikonferens om litteracitet för AKK-användare som vi rekommenderar dig att titta på. Såg du den då kanske det inte skulle skada med en repetition.

Klippet hittar du på Isaac Sveriges YouTube-kanal.

Blogginlägg från PrAACtical AAC

Heading Back to School with AAC: Tips & Tools : PrAACtical AAC

Deanna hemsida använder cookies. Genom att fortsätta använda denna webbsida, accepterar du vår användning av cookies.